Scenekunst for barn og unge

Flaatenbjørk kompani forsøker å introdusere en ny type scenekunst for barn og unge på høyt profesjonelt nivå.

Det er fort gjort å tenke at det å spille for barn og ungdom i en gymsal ikke er de optimale premisser for god profesjonell scenekunst. Og kan hende tenker enkelte på teater og scenekunst mer som et rom som ser ut som teater og scenekunst. I Flaatenbjørk kompani ser vi på det annerledes.

Barn og unge som publikum byr på noe så sjeldent som ekte og oppriktig respons, og fremstår, i motsetning til et voksent passivt publikum, som et mer levende publikum.

Teater for barn og unge er et levende teater.

 


Å lage scenekunst og å spille teater for barn og unge krever en høy grad av faglig presisjon, kanskje enda mer enn scenekunst og teater for voksne. Spiller man for barn og unge kan man ikke uten videre lene seg på de norske tradisjonelle teaterkonvensjonene. Man kan ikke, som utøver, regne med at publikum uten videre respekterer spilleregler og konvensjoner, og en må derfor gjennom forestillingen fortløpende forhandling med publikum om forestillingens spilleregler.

Når vi turnerer ungdomsskoler og barneskoler har vi møtt et fantastisk spekter av publikummere, alt fra lydige elevgrupper som ikke engang tør å le, til elever som reiser seg opp under forestillingen og starter sin egen dialog på tvers av scene og sal. Det er utrolig deilig og befriende.

Det er det levende teater.

 


 


Legg igjen en kommentar