Seksuell Empati vol. 2 – Identiteter

2009_03_27 16-54-24 webHva gjør det med oss at vi betrakter oss selv og andre som representanter for ulike kategorier snarere enn medmennesker?
Seksuell Empati vol. 2 – Identiteter er en undersøkelse av hvordan vi utvikler vår identitet og hvordan vi i denne sammenheng forholder oss til seksuell orientering.

Hva er det som betyr mest for ungdoms følelse av identitet og spiller det i det hele tatt noen rolle om man er heteroseksuell eller homo?

Både ungdom og voksne kan ha svært ulike holdninger i forhold til seksualitet. Dette kan ha mange årsaker, men en av dem kan kanskje være at heterofile sjelden har reflektert over sin egen seksuelle orientering? På akkurat samme måte som homofili er jo heterofili også en seksuell orientering, og heterofile har, i likhet med homofile2009_03_27 17-00-28 web, sjelden selv valgt sin seksuelle orientering. I motsetning til homofile derimot, blir heterofile sjeldent konfrontert med sin seksualitet og det er dét denne forestillingen forsøker å gjøre noe med.

Med forestillingen forsøker Flaatenbjørk kompani å sette fokus på at heterofili også er en seksuell orientering.
Forestillingen er produsert med støtte fra Kunstløftet, Norsk Kulturråd og Fond for lyd og bilde.

Forestillingen er produsert med midler fra Kunstløftet (Norsk kulturråd), prosjektmidler scenekunst DKS og Fond for lyd og bilde. Forestillingen er på scenekunstbrukets repertoar.

NSKB_logo kunstloftetlogo DKS_bokmaal FLB_svart_tekst

 • Medvirkende på scenen:
  Tekniker (på scenen): Kristjan Belgau
  Skuespiller: Jarl Flaaten Bjørk

  Medvirkende på video:
  Håvard B. Øvregård, Dagfinn Mørkrid Thøgersen, Jennie Hagevik Bringaker og Carl Jørn Johansen

  Dramaturg:
  Carl Jørn Johansen
  Scenografi: Jennie Hagevik Bringaker
  Tekst og regi: Jarl Flaaten Bjørk

 • Målgruppe: 8. – 10. trinn og vidergående
  Varighet: Ca 55 min
  Sal: Gymsal / Kulturhus
  Antall forestillinger: 2 pr dag uten flytt
  Antall elever pr forestilling: 150
  Antall personer på turné: 2 stykker
  For- og etterarbeid: Last ned lærerveiledning som pdf her (280kB)

  Opprigg: Ca 90 minutter
  Nedrigg: Ca 50 minutter
  Bærehjelp: 6 elever
  Spilleplass: 6 m bred x 9 m dyp
  Blending: JA
  Teknikk: All teknikk eies og medbringes
  Strøm: 2 x 16 amp 220V Schuko (vanlig kontakt)

 • Erfaring med forestillingen:
  Forestillingen ble spilt for ungdom i Vest-Agder, Aust-Agder, Møre og Romsdal og Oslo i perioden 2009 til 2011. Den har tilsammen blitt spilt 115 ganger for 12 000 publikummere.

 • Med forestillingen forsøker Flaatenbjørk kompani å sette fokus på at heterofili også er en seksuell orientering.

  Hvordan vet jeg om jeg selv er heterofil?
  Går det i det hele tatt an å snakke om en spesifikk heterofil adferd?
  Og hva gjør i det hele tatt denne typen kategoriseringer med oss?

  Gjennom å bruke teatrets identitetskategorier, ”tekniker” og ”skuespiller”, iscenesettes skuespilleren Jarls streben etter å finne sin identitet. Samtidig sitter teknikeren Kristjan på sidescenen og betrakter det hele. På Tv-skjermer medvirker scenograf Jennie Hagevik Bringaker, dramaturg Carl Jørn Johansen, psykolog Dagfinn Mørkrid Thøgersen og Håvard Øvregård. Forestillingen befinner seg sånn sett i kryssningspunktet mellom digitale mediers virkemidler og teater.

  Seksuell Empati vol. 2 – Identiteter er en frittstående oppfølger til Seksuell Empati vol. 1 – Handlinger og undersøker hva det gjør med oss at vi enten selv blir stemplet, eller er med på å stemple de andre med en identitet de ikke selv føler seg komfortabel med.
  Forestillingen forsøker på en leken og selvironisk måte å bevisstgjøre publikum på deres egne stereotype oppfatninger om seksuell identitet.

Blog

Seksuell Empati vol. 2 – Identiteter

Hva gjør det med oss at vi betrakter oss selv og andre som representanter for ulike kategorier snarere enn medmennesker? Seksuell Empati vol. 2 – Identiteter er en undersøkelse av ...

Full rulle

Det skjer mye for tiden og det har derfor vært vanskelig å sette av tid til å holde folk oppdatert på hva kompaniet driver med om dagen. For å ta ...

Møre og Romsdal

Ålesund er en fin by! Bare synd at vi er her så kort. Vi kom til Ålesund søndag kveld og drar igjen idag, mandag morgen. Idag setter vi kursen mot ...

Seksuell Empati vol. 2 i Aust-Agder

Idag har vi ankommet Arendal og spist gresk middag på en restaurant ved havna. Jeg kan nok desverre ikke anbefale Marinara-salaten deres, selv om det hele så lovende ut på ...

Gjerstad, Risør og Tvedestrand

Fullstendig turneplan for Seksuell Empati vol.2 i Aust-Agder finner du her. Slik så bilen ut etter at vi torsdag og fredag hadde spilt på på Vegårdshei og Åmli skole i ...

Torridal skole

Jeg vet ikke egentlig hvor matnyttig å skrive detta er, men idag har vi altså vært på Torridal skole. Og det var bra! -men det er det jo alltid. Kan ...

7 Responses

 1. Aina

  I dag besøkte dere min skole og holdt forestillingen ‘Seksuell Empati vol. 2 – Identiteter’.
  Jeg hadde lyst til å snakke med dere etter forestillingen men jeg viste ikke hva jeg skulle si og vi måtte ha time da.
  Den forestillingen er en av de beste jeg noen gang har opplevd og den betydde ganske mye for meg. Akkuratt nå sitter jeg igjen med en utrolig god følelse og gleder meg til å høre mer om dere.
  Det temaet med å ha rykter om å være homo er det faktisk en i klassen som gikk igjenom i fjord høst. Denne forestillingen tror jeg kanskje har vært til stor hjelp for hele min klasse selv om forandringen bare har skjedd underbevist.
  Utrolig glad for at dere tokk dere tid til å holde forestillingen og til lykke vidre.

  Hilsen Aina fra 10.klasse på Hisøy ungdoms skole.

  • jarl

   Hei Aina!

   Det var utrolig fint å høre!
   Ja, det er ikke så lett når man opplever at de andre har laget seg en historie om deg, som en ikke selv kjenner seg igjen i.
   Da krever det dessuten ganske mye å ivareta sin egen selvfølelse og følese av hvem en selv egentlig er.

   Mvh.jarl

 2. Henriette

  Hei, var også på den forestillingen om ‘Seksuell Empati vol. 2 – Identiteter’ den var så utrolig bra!! Tror det må være noe av det beste skuespill saken vi har hatt på skolen. Ville sagt det etter forestillingen men rakk det ikke.

  Hilsen Henriette 10. klasse Hisøy skole

  • jarl

   Hei Martine,
   Jeg vet ikke helt om jeg forstod spørsmålet ditt. Lurer du på min egentlige seksuelle identitet eller lurer du på om jeg heter Jarl på ordentlig og at alt som skjer i forestillingen er sant?
   – Jeg kan like godt forsøke å svare på begge deler 🙂

   Jeg heter Jarl på ordentlig, og mange av de historiene jeg forteller i forestillingen har rot i virkeligheten. For eksempel liker jeg veldig godt å ri. Carl Jørn, Jennie og Kristjan derimot, er ikke venner fra ungdomsskolen, de har jeg blitt kjent med senere, men så har vi skrevet dem inn i historien for at det skal passe i forestillingen.

   Som jeg sier i forestillingen, så har jeg alltid vært veldig usikker på min egen seksuelle identitet. Særlig fordi jeg ikke var så veldig tøff eller sterk som ungdom, sånne ting gjorde meg usikker. Nå, derimot, definerer jeg meg selv som heterofil av den enkle grunn at jeg enda ikke har blitt forelsket i noen gutter eller menn.

   Var det oppklarende på noe som helst måte?

Legg igjen en kommentar