Seksuell Empati vol. 1 – Handlinger

sev1-bilde3-webPå ungdomskolen pleide vi gutta å leke en lek med jentene. Jeg husker det ikke så godt, mest som i en slags rus. Vi var et par tre-fire gutter som grep tak i en av jentene og om hun begynte å slå eller sprelle, så var det ikke noe problem, vi bare slepte henne med oss inn på et rom hvor det ikke var noen lærere, og der tok vi henne for oss. Hvordan jenta tok det vet jeg ikke, hun lo jo hele tiden.

Forestillingen tematiserer grensen mellom uskyldig flirt og seksuelt overgrep gjennom å problematisere begrepene seksuell adferd, seksuell handling og seksuelt krenkende handling. Publikum møter to unge mennesker som treffer hverandre på fest. Først møter vi Chris, som på en tilbakelent måte forteller og viser publikum hvor god han er på å sjekke damer. Deretter tar han oss med på fest. På festen treffer han jenta Ane, og han viser oss hvordan han sjekker henne opp, hvordan hun lar ham bli med henne hjem og hvordan han til slutt ender opp med å ha sex med henne. sev1-bilde4-utsnitt-web

Litt senere møter publikum Ane, og nok en gang blir vi med på fest. Ane treffer Chris, og selv om hun riktignok liker ham, opplever hun situasjonen på en litt annen måte enn den vi fikk inntrykk av I Chris’ fortelling. Ane lar ham til slutt bli med henne hjem, men ikke fordi hun ønsker å ligge med ham. Det sentrale spørsmålet er hva som kan skje når man ikke opplever leken på samme måte.

Forestillingen står på scenekunstbrukets repertoar og er produsert med midler fra Utvalg for Den kulturelle skolesekken (ABM Utvikling).

NSKB_logo

 • Vi er to team som spiller denne forestillingen:

  Team 1:
  Skuespiller: Jarl Flaaten Bjørk
  Tekniker: Kristjan Belgau

  Team 2:
  Skuespiller: Ivar Furre Aam
  Tekniker: Nikolai Høgset

 • Målgruppe: 8. – 10. trinn og vidergående
  Varighet: Ca 55 min
  Sal: Gymsal / Kulturhus
  Antall forestillinger: 2 pr dag uten flytt
  Antall elever pr forestilling: 150
  Antall personer på turné: 2 stykker
  For- og etterarbeid: Last ned lærerveiledning som pdf her (10Mb)

  Opprigg: Ca 90 minutter
  Nedrigg: Ca 50 minutter
  Bærehjelp: 6 elever
  Spilleplass: 5 m bred x 10 m dyp
  Blending: JA
  Teknikk: All teknikk eies og medbringes
  Strøm: 2 x 16 amp 220V Schuko (vanlig kontakt)

 • Erfaring med forestillingen:
  Forestillingen har blitt spilt i 11 fylker, fra Vest-Agder i sør til Finnmark i nord, med svært positiv respons. Forestillingen ble først spilt av Jarl Flaaten Bjørk, men etter 233 forestillinger ble den overtatt av skuespiller Ivar Furre Aam, som siden har spilt forestillingen litt over 50 ganger i tre forskjellige fylker.
  Per dags dato er det Jarl som spiller forestillingen.

 • Tema
  Forestillingen tematiserer grensen mellom uskyldig flirt og seksuelt overgrep gjennom å problematisere begrepene seksuell adferd, seksuell handling og seksuelt krenkende handling.

  Hva er en seksuell handling?
  Om jeg håndhilser på deg nå, kan det oppleves seksuelt?

  Som ungdom kan sex, seksualitet og seksuell oppmerksomhet oppleves svært fremmed og svært nært på samme tid, og sånn sett er dette en svært ambivalent materie. Sex kan være det deiligste i verden i motsetning til seksuelle overgrep, som må være noe av det verste en kan oppleve.

  Formspråk
  Seksuell Empati vol. 1 – Handlinger er en forestilling preget av sterkt personlig engasjement og tematiserer kroppsspråk og mellommenneskelig kommunikasjon i en seksualisert medievirkelighet. Den er sammensatt av ulike genre og fremstår som en slags blanding av stand-up, personlige fortellinger og tradisjonelt realistisk teater. Dette er fysisk, visuelt perfomanceteater som tar for seg seksuelle handlinger og ”seksuell kommunikasjon”.

  Alt publikum ser er en del av kunstverket og derfor bør samtlige sceniske elementer også være en del av den kunstneriske prosessen. Det er ikke vilkårlig om en tekst sies sakte eller fort eller om en bevegelse gjøres med mye eller lite kraft. Både det fysiske, visuelle og verbale materiale bør derfor behandles med samme grad av analyse og utføres med samme grad av presisjon.

  Dette er en solo performance sammensatt av ulike genre og fremstår som en slags blanding av stand-up, personlige fortellinger og tradisjonelt realistisk teater. I min scenekunst setter jeg komposisjon høyere enn tradisjon. Jeg søker ikke ett spesifikt teateruttrykk eller spesifikt formspråk, mitt eneste mål er å lage (scene)kunst med et tema og et innhold som står i forhold til hverandre og som av forskjellige årsaker er viktig for meg (og samfunnet...).

  Samtlige sceniske virkemidler må behandles med samme grad av analyse og presisjon og det verbale (tekstlige) språket ikke er overlegent det kroppslige. Det som sies med kroppen er det ikke nødvendig å si med ord og det som sies med ord kan for eksempel motsis med kroppen eller med en eller annen lyd- / videosekvens.

  Utgangspunktet for prosjektet
  Prosjektet startet med en idé om å lage en handlingsbasert performance som utforsket seksuelt krenkende handlinger, som innebar alt fra klassiske sjef-sekretær-situasjoner på arbeidsplassen, til overfallsvoldtekter og til minner fra min egen ungdom om ting jeg ikke helt forstår.

  Hva er det som gjør noe sexy?

  Aviser, magasiner, TV og radio (og internet) flommer over av tips og velmente råd om hvordan vi skal takle vårt sexliv, alt fra sex i parforhold til sex med fremmede, til sex med seg selv. Samtidig har disse mediene en tendens til å fremstille sexlivet som noe annet enn hverdagslivet, noe løsrevet, en slags lykketilværelse på et annet plan enn det mellommenneskelige.

  Og jeg skal gi dem rett i det, sex kan være grenseoverskridende fantastisk. Et samleie (som det heter når det mannlige kjønslem føres inn i den indre del av kvinnens kjønnsorgan) kan føles ufattelig fantastisk og deilig på grensen til å miste seg selv, men samtidig er det jo også slik at sex kan oppleves uendelig vondt, særlig da i overgrepssituasjoner og sitasjoner som grenser til dette. Sånn sett er dette en svært ambivalent materie.

  Hva er en seksuell handling?
  Om jeg håndhilser på deg nå, kan det oppleves seksuelt?

  Med denne forestillingen vil vi forsøke å se på seksuelle handlinger og sex som noe mer enn bare den umiddelbare opphisselsen og snarere som en form for mellommenneskelig kommunikasjon. En seksuell kommunikasjon.

Blog

Seksuell Empati vol. 1 på Litteraturhuset

Seksuell Empati vol. 1 – Handlinger Forestillingen spilles i kjelleren på Litteraturhuset mandag 5.mai kl 19.00. Sted: Kjelleren på Litteraturhuset Tid: Mandag 5. mai kl 19.00 Mer informasjon om forestillingen ...

Seksuell Empati vol. 1 på Bjørkelangen skole

Seksuell Empati vol. 1 – Handlinger Forestillingen spilles på Bjørklangen skole i Aurskog-Høland. På dagtid spilles den for ungdom. På kveldstid spilles den for foreldre med fler. Sted: Bjørkelangen skole ...

Seksuell Empati på Aurskog-Høland

Seksuell Empati vol. 1 – Handlinger Forestillingen spilles på Bjørklangen i Aurskog-Høland. På dagtid spilles den for ungdom. På kveldstid spilles den for foreldre med fler. Sted: Bjørkelangen skole Tid: ...

På’n igjen

Etter godt å vel åtte måneders fraværblir det godt å komme seg på scenen igjen! I kveld blir det en tur ned på lageret for å sjekke at utstyret fortstatt ...

Seksuell Empati i Løten

Torsdag den 9. januar kl 10. og kl 12 spiller vi Seksuell Empati vol. 1 på Løten kino for Løten ungsomsskole.

Telemark igjen

Vi trodde jo vi var ferdige med Telemark i høst, men ettersom det gikk så bra med Seksuell Empati vol. 1 på turne i høst, og grunnet avlysninger av en ...

4 Responses

 1. Sofie

  Hei 🙂 Jeg så på forestilling når dere var på Bjørkelangen 🙂 Den var kjempe bra og jeg likte spesielt godt at vi fikk se både Chris Og Ane’s side av saken. Men det er en ting jeg lurer på…
  Nesten helt på slutten så sitter Ane igjen alene i sofaen, hun gråter og er veldig lei seg. Mens hun gråter satt lydmannen på en sang, som var rolig og litt sånn trist. Jeg lurer på hva den sangen heter, hadde blitt super glad visst du svarte 🙂

Legg igjen en kommentar